Over Kristof Michils

Chocolatier worden zat er bij Kristof al vroeg in. 

,,Ik was goed tien toen ik bij een chocolatier ging helpen”, vertelt hij. ,,Ik deed dat zo graag dat ik zei dat dat geen werk was, maar eerder plezier. Na zijn legerdienst ging hij veder de stiel leren bij de befaamde Antwerpse chocolatier Delrey. 

Dat hij zelf met een zaak is begonnen, heeft alles te maken met een opmerking van zijn vader. Die vroeg hem uitdagend of hij nu al wel zelf pralines kon maken. 

,,Ik volgde bij het PIVA in avondschool de afdeling Brood en Banket. Chocolatier werd daar toen niet aangeleerd. Maar ik moest een diploma behalen om een eigen zaak te kunnen beginnen. Ik had in Antwerpen bij Delrey wel geleerd wat je allemaal met chocolade kan doen, ook alle technieken en trucjes die ik daar heb geleerd, had ik goed onthouden.”, lacht Kristof.

In 1996 start Kristof met zijn eigen zaak. ,,Man, het was met de hakken over de sloot! Je maakt een luxeproduct dat de mensen niet alle dagen nodig hebben. In die tijd prospecteerde ik in hotels en restaurants. Langs de toeristische diensten van Leuven, Kampenhout en Kortenberg kreeg ik de mogelijkheid om bij mij thuis atelierbezoeken te organiseren. Zo heb ik voor een stuk naam gemaakt. Maar mijn goede naam is ook het gevolg van de kwaliteit van de producten die ik aanbied. Alles wordt hier ambachtelijk gemaakt.”

Van einde november tot half januari, in de periode van Valentijn en in de maand voor Pasen moet er gewerkt worden tegen de klok. ,We doen zeer veel op bestelling. Zo was er onlangs een bestelling bij van een bedrijf voor 1.400 pakjes paaseitjes. Ga er maar eens aan staan!”, zegt Kristof.

Voor de Paasperiode biedt hij buiten de klassieke paaseieren en paashazen ook zijn eigen ontwerpen aan. ,,Eieren met gevlamd uitzicht zijn een gevolg van een kleine vergissing toen ik verkeerde chocolade gebruikte. Chocolatier is een echte stiel en je kan er veel fouten in maken. Het is ook een voortdurend zoeken. Zo maakte ik dit jaar Paasstukken die ik samenstelde uit halve eieren en het resultaat valt best mee.” 

Jaarlijks maakt Kristof van 9 ton chocolade overheerlijke pralines.